
Datça’nın tarihsel hazinesi Knidos Antik Kenti… “Datça’ya gidip de Knidos’a uğramamak olmaz” diyenlerdenseniz Knidos nerede ve Knidos’a nasıl gidilir sorularının yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Datça’ya adım atanlar mavinin ve yeşilin sarhoşu oluyor. Tarih tutkunu tatilciler ise Datça’yı gezdikten sonra, Knidos nerede diyerek yollara düşüyor. Knidos’a nasıl gidilir sorusunun cevabı ise oldukça basit. Knidos,Datça’nın en batısında, Tekirburnu mevkiinde, merkeze 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Antik kentin, Marmaris’le arasında 110 kilometre bulunuyor.
Datça merkezden kalkan minibüsler, Knidos neredeve Knidos’a nasıl gidilir diye soranlar için pratik bir çözüm sunuyor. Merkezden belli saat aralıklarıyla devamlı olarak minibüs bulabilirsiniz. Aracınız varsa Knidos’a gitmek çok daha kolay. Ayrıca rent a car’lardan kiralayacağınız bir araçla hem yolun hem de yolculuğun keyfini sürebilirsiniz. Telefonunuzun GPS özelliğini kullanarak Knidos’a rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerle yolunu bulmak isteyenler için tarif de verelim. Datça yolu üzerinde, Dörtyol denilen mevkiideki sapakta yol ikiye ayrılıyor; Knidos’u gösteren tabelaları takip etmeniz yeterli… Ayrıca Datça’dan Knidos’a deniz taksi ile gitmek de şahane bir alternatif. Knidos nerede ve Knidos’a nasıl gidilir sorularının cevabı bu kadar basit.
Gelelim Knidos’un güzelliklerine… Bir antik kent düşünün ki deniz ve doğa, binlerce yıl öncesinin fikir ve estetiğine dair kalıntıları kucaklamış olsun. Çağlar öncesinden bugüne miras kalmış olan bu antik kent, Datça’nın gözbebeği niteliğinde. Burası sadece tapınak ve tiyatrolardan ibaret antik bir platform değil; aynı zamanda döneminin en önemli liman kentlerinden biri… Çünkü Knidos, Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktada yer alıyor. Datça’ya yolu düşen hemen herkesin görmek için can attığı bu antik kentte biri 5 bin, diğeri 20 bin kişi kapasiteli iki antik tiyatro bulunuyor. Knidos; insanoğlunun ve uygarlığın tarihi, sanat tarihi ve dönemin yaşam tarzı açısından pek çok ipucu içeren, düşündürücü kalıntılara ev sahipliği yapıyor.
Knidos’ta yüzyıllar boyunca birbirinin mirasını devralmış medeniyetlerin izlerini rahatlıkla sürebilirsiniz. Knidos, Datça’nın ev sahipliği yaptığı Karyalıların en önemli antik kentiydi. Akropolis, “Odeon” olarak adlandırılan konser salonu, küçük ve büyük iki amfi tiyatro, tiyatroların yanı başında yer alan Dionysos Tapınağı, İyon büstleri ve Korint Tapınağı; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Knidos’un en önemli kalıntıları. Arkeolojik çalışmalar sonucu gün yüzüne çıkarılan kalıntılar ve elde edilen bulgular kanıtlıyor ki Knidos, bilim ve sanat konusunda döneminin en gelişmiş kentlerden biri.